«Titan»-ulykken:

Ble pulverisert: Ny katastrofeteori

Fem mennesker mistet livet i dypet. Nå lanserer forskere en ny teori om hva som skjedde.

KNUST: «Titan» imploderte på vei ned til vraket av «Titanic» 18. juni. Alle de fem om bord omkom. Foto: OceanGate/NTB
KNUST: «Titan» imploderte på vei ned til vraket av «Titanic» 18. juni. Alle de fem om bord omkom. Foto: OceanGate/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor sommer fulgte en hel verden spent med mens det pågikk en intens og omfattende redningsaksjon i Nord-Atlanteren.

Søndag 18. juni var kontakten med den privateide miniubåten «Titan» - som var på vei 3800 meter ned til det sagnomsuste vraket av «Titanic» med fem personer om bord - plutselig blitt brutt.

Det ble tellet ned hvor mye oksygen passasjerene hadde, og håpet om å finne noen i live sank stadig dypere. Fire dager seinere ble det bekreftet funn av vrakrester, cirka 500 meter fra «Titanic».

Nå har en gruppe forskere ved Universitetet i Houston lansert en ny teori om hva som kan ha skjedd da katastrofen var et faktum.

Mikrospenning

I studien, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences, antydes det at såkalt «mikrospenning» kan være en av de mulige årsakene til katastrofen.

Forskerne har studert hvordan tilfeldige ufullkommenheter i tynnveggede strukturer kan forårsake knekning-induserte feil, med potensielt katastrofalt resultat.

HENTET OPP: Vrakrester fra «Titan» heises i land i St. John's på Newfoundland 28. juni i fjor. Foto: Paul Daly/The Canadian Press/NTB
HENTET OPP: Vrakrester fra «Titan» heises i land i St. John's på Newfoundland 28. juni i fjor. Foto: Paul Daly/The Canadian Press/NTB Vis mer

Knekking (engelsk buckling) er et såkalt uønsket fenomen. Det går ut på at et konstruksjonselement som er i trykk, blir utstabilt og bøyer ut fra utgangsstilling. Ofte kan det føre til et sammenbrudd.

Forskerne mener små ufullkommenheter på ubåtens skall kan ha blitt stadig mer skadet hver gang den foretok et dypdykk ned til «Titanic»-vraket. Det ga et svakt punkt der undervannstrykket kunne samle seg og til slutt kollapset de tynne veggene til fartøyet.

Som å presse på spagetti

Roberto Ballarini er Houston-universitetets avdelingsleder for sivil- og miljøteknikk, og en av forfatterne bak den nye studien. I et intervju med New York Post visualiserer han det hele slik:

- Du tar en lang spagetti og trykker på den med to fingre. Hva kommer til å skje? Den kommer til å spenne seg, den kommer til å knekke, forklarer Ballarini til avisa.

- Det er det som er knekking. Det er når du komprimerer noe og det deformeres betydelig fordi det er en ustabilitet.

Denne animasjonen forsøker å vise hvor raskt og hvordan ubåten Titan imploderte på vei til Titanic. Video: AP/ Ocean Gate/ Starfield studio. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Selv om forskerne ikke har undersøkt spesifikt om mikroknekking bidro til Titan-katastrofen, studerte de fartøyer med lignende form og materiale som ubåten.

Sterk kritikk

Etter at katastrofen var et faktum, haglet kritikken mot selsklapet OceanGate. En rekke personer, blant dem «Titanic»-regissør og dypvannsubåtfører James Cameron, mente «Titan» hadde «kritiske feil» i konstruksjonen.

DØDE: Alle om bord på «Titan» omkom. F.v. Hamish Harding, Shahzada Dawood, Sulaiman Dawood, Paul-Henry Nargolet, Stockton Rush.
DØDE: Alle om bord på «Titan» omkom. F.v. Hamish Harding, Shahzada Dawood, Sulaiman Dawood, Paul-Henry Nargolet, Stockton Rush. Vis mer

Spesielt pekte han på den utstrakte bruken av karbonfiber, som han mente er for porøst til å brukes gjentatte ganger på så stort dyp.

Andre har anklaget selskapet for å drive kynisk markedsføring rundt et eksperimentelt fartøy man burde skjønne var svært risikabelt. OceanGate og «Titan» var ikke underlagt statlige krav til sikkerhet.

OceanGate har ifølge sin hjemmeside «avlyst all utforsking og kommersielle operasjoner».