Carls:

Klagestorm: Varsler bøter

Carl Berners nye storstue vekker fortvilelse hos naboene. Daglig leder ved Carls sier de tar bekymringene på største alvor.

NYTT PÅ TORGET: Carl Berner Torg har fått seg et realt løft de seinere åra - blant annet med ny storstue for året. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYTT PÅ TORGET: Carl Berner Torg har fått seg et realt løft de seinere åra - blant annet med ny storstue for året. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Kort fortalt

  • Naboer til det nye utestedet Carls på Carl Berner i Oslo klager over støy og søvnmangel.
  • Bydelen har pålagt utestedet å begrense støyen og truer med bøter på 50 000 og 100 000 kroner hvis påleggene ikke overholdes.
  • Daglig leder ved Carls, Gifty Arthur, sier de tar bekymringene på alvor og jobber med å finne løsninger.
  • Da Carl Berner i Oslo i starten av året fikk utested, restaurant og kulturscene i ett og samme bygg, var det nok for mange en etterlengtet samlingsplass i området.

    Det 100 år gamle industrihuset, nesten midt i rundkjøringa, har fått navnet Carls, og byr på 2000 kvadratmeter for dem som er i det sosiale hjørnet.

    Likevel er det ikke alle som utelukkende jubler for at utelivet har fått en ny samlingsplass.

    «For de som har soverom ut mot Carls er det helt umulig å sove med denne støyen», skriver en av naboene i en klage til bydelen.

    - Som nyetablert sted er det vårt høyeste prioritert å sikre et trivelig og fredelig miljø for alle og spesielt våre naboer, sier daglig leder ved Carls, Gifty Arthur, til Børsen.

    • Mer av hennes svar lenger ned.

    Klager på søvnmangel

    Flere naboer klager over støyen som Carls har brakt med seg, noe også Avisa Oslo omtalte i mars. Siden har klagene fortsatt å strømme på. Noen oppgir at de ikke får sove på grunn av bråket fra utestedet.

    RØDE DAGER: Utgangspunktet er at det skal være arbeidsfri på alle helligdager. Noen må likevel jobbe for å holde hjulene i gang. Vis mer

    «På onsdag var det så ille at vi ikke fikk sove selv med lukkede vinduer», skriver en annen beboer.

    «(...)de spiller så høy musikk at det er fest inne i leiligheten vår med alle vinduer lukket og ørepropper i», skriver en tredje.

    Carls har også fått klager på støy rundt håndtering av søppel.

    Naboene Børsen har lykkes i å få kontakt med, har ikke ønsket å medvirke til saken.

    Varsler heftig bot

    I slutten av april ba bydelen utestedet om å ta grep for å begrense støyen. De ble pålagt å skru ned lyden på anleggene innenfor anbefalte grenseverdier, og å holde dører og vinduer lukket. Fristen var satt til 1. mai, og kommunen truet med bot på 50 000 kroner om pålegget ikke ble overholdt.

    Kommunen krever også at Carls tar permanente støygrep innen 24. mai, ellers kan de vente seg bot på 100 000 kroner.

    STORSTUE: Carls har siden oppstart blitt populær blant besøkende, blant annet med en rekke kulturarrangementer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
    STORSTUE: Carls har siden oppstart blitt populær blant besøkende, blant annet med en rekke kulturarrangementer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

    «Bydelsoverlegen vurderer at støynivået fra bruk av lyd- og musikkanlegg, dersom grenseverdier for støy overskrides, medfører helseskadelig støy. Som helseskadelig støy regnes alvorlige søvnforstyrrelser og ødelagt trivsel i arbeidssituasjon (...) eller andre psykiske lidelser», står det i vedtaket, som Børsen har fått innsyn i.

    «Vi har som mål at vår drift skal medføre så liten belastning for våre omgivelser som mulig, og vi erkjenner at vi har noen utfordringer vedrørende dette, men vi er i tråd med de ulike krav, regler og forskrifter som vi må etterfølge og har blitt pålagt», skriver daglig leder Gifty Arthur i et svar til bydelen.

    - Største alvor

    Til Børsen sier hun:

    - Vi skal være en bidragsyter til bydelen, og med mer enn 400 arrangementer siden vi åpnet den 20. januar i år, har vi stort sett fått bare positive tilbakemeldinger, men vi tar selvfølgelig de bekymringene som er blitt reist angående lydsmitte fra bygget med største alvor.

    Hun sier de må «bo seg litt til» før de skjønner hvordan eiendommen fungerer og oppfattes i praksis. Arthur ønsker alle tilbakemeldinger velkomne.

    Avinor stengte all flytrafikk i Sør-Norge torsdag morgen. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs forklarer hvorfor det var problematisk. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer

    Avslutningstidspunkt på arrangementer og lydnivået er alltid en del av vurderingene de gjør, framholder Arthur. Derfor utfører de nå en utvidet risikoanalyse i forkant av arrangementene.

    - Analysen tas sammen med vår hus-lydtekniker, og basert på informasjonen vi innhenter tar vi en beslutning om vi må gjøre noen ytterligere tiltak eller utsette arrangementet inntil de nødvendige justeringene er på plass.

    Hun sier Carls har gått til innkjøp av desibelmåler for å ta stikkontrollprøver i løpet av arrangement.

    - Dette inkluderer å justere ned bassen og/eller lydnivået under våre arrangementer. Permanente tiltak er allerede implementert, og vi vil komme med flere innen fristen, 24 mai.

    Beklaget støy

    Hun opplyser i brevet til kommunen at utestedet har tatt flere grep for å begrense støyen, og er i gang med flere.

    «Vi beklager at arrangementer i mars har skapt lydsmitte som våre naboer har opplevd sjenerende. Å ha en god dialog med våre naboer er essensielt for vår drift og vi jobber kontinuerlig med å iverksette tiltak som begrenser støy ut mot våre naboer», skriver hun.

    I en ny naboklage datert i slutten av april, mener en fjerde beboer at det ikke er gjort noe som helst for å begrense støyen.

    «De har ikke gjort noen tiltak, og det gjør leiligheten vår ulevelig. Det må bli tatt tak i på alvor. Det er helsefarlig for oss å bli utsatt for timevis med bråkende bass hver eneste dag», skriver en illsint beboer, og fortsetter:

    «Det holder ikke med tomme løfter og tullprat fra deres side, vi må få lov til å leve et liv i vårt eget hjem og koble av etter lange arbeidsdager. Vær så snill og hjelp oss!»

    Arthur sier hun har direkte kontakt med styreleder av de ulike borettslagene og besvarer personlig alle spørsmål og eventuelle klager.

    - Vi opplever vårt samarbeid med naboene som god og våre dører er alltid åpne for en prat. Som en del av vår forpliktelse til å håndtere denne saken, samarbeider vi tett med bydelsoverlegen. Vi er fast bestemt på å finne bærekraftige løsninger som bidrar til et mer behagelig miljø for alle.