Håravfall hos kvinner

- Kan bidra til håravfall

Én av tre kvinner sliter med dette.

RAMMER FLERE: Flere kvinner vil oppleve å miste store mengder hår i løpet av livet. Foto: NTB
RAMMER FLERE: Flere kvinner vil oppleve å miste store mengder hår i løpet av livet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Ifølge en artikkel fra Harvard Health er det ikke bare menn som sliter med håravfall - minst én av tre kvinner opplever hårtap og uttynning, men til forskjell fra menn, vil kvinner som regel slippe å bli skallet.

- Kvinnelig hårtap er i blant forbundet med inflammasjon i kroppen, men noen opplever genetisk hårtap, sier lege og assisterende professor i dermatologi ved Harvard, Deborah Scott, til nettstedet.

Hun opplyser om at de fleste tilfeller av kvinnelig håravfall er mulig å behandle, bremse eller reversere. Scott leder klinikken for håravfall ved Brigham Women's Hospital, og forklarer at håravfallet ofte skyldes bakenforliggende årsaker.

- Hårtap er veldig individuelt, og de fleste har oversikt over hvor mye de vanligvis mister. Dersom man plutselig mister større mengder, eller håret blir synlig tynnere, kan det være et tegn på at noe er galt, forklarer legen.

Flere årsaker

Scott forklarer at håravfall kan skyldes alt fra indre fysiske tilstander til ytre faktorer, såvel som genetikk. Medikamentbruk, altfor stramme frisyrer og fysisk eller psykisk stress er noen eksempler på hva som kan trigge hårtap.

Ifølge NHI er hårtap hos kvinner et vanlig problem, og mer enn en tredjedel av alle kvinner vil oppleve betydelig hårtap i løpet av livet. Forekomsten er høyest etter overgangsalderen, men unormalt stort tap av hår kan skje i alle aldre og av ulike årsaker.

Genetisk håravfall heter ifølge NHI androgenisk alopeci. Alopeci er den medisinske betegnelsen på hårtap. Typisk for kvinner med arvelig hårtap er at man mister håret på toppen av hodet. Dette starter oftest i førti- til femtiårene, men kan også begynne samtidig med overgangsalder. Det finnes flere typer alopeci.

HÅRAVFALL: Slik kan man som kvinne oppleve å miste hår. Illustrasjonsfoto: Shutterstock.
HÅRAVFALL: Slik kan man som kvinne oppleve å miste hår. Illustrasjonsfoto: Shutterstock. Vis mer

Dersom man opplever flekkvis håravfall kalles dette alopecia areata, som ifølge Helsenorge antas å være en autoimmun sykdom. Ved alopecia areata skjer dette i hårsekkene, som gjør at håret slutter å vokse og faller av, og er sjelden permanent.

Dersom hårtapet er mer generelt og diffust og skjer på ulike steder av kroppen uten noe bestemt mønster, heter dette ifølge Vitus apotek telogent effluvium. Dette går over av seg selv, og innebærer at man har mistet mer hår enn normalt i en periode.

Ifølge Forbes er det ikke uvanlig å oppleve plutselig håravfall etter store, traumatiske hendelser eller livsbelastninger, men dette er midlertidig. Lavt næringsinntak over tid og vitaminmangel kan også bidra til at man mister håret.

Til Forbes forklarer lege og dermatolog Neera Nathan at mye kan gjøres for å tilrettelegge for sunt hår. Dersom årsaken er høyt stressnivå eller store livsbelastninger råder hun til å ivareta dette.

- Å ivareta sin emosjonelle helse og øve på sunne mestringsstrategier kan gjøre en mer robust i møte med stress, mener hun.

Spis nok

Siden hår primært består av proteinet keratin, bør man sørge for å få i seg nok proteiner. Dessuten er det viktig å få i seg nok, næringsrik kost. Hun tipser også om å unngå overdreven varmebehandling og kjemisk behandling, da dette kan bidra til håravfall.

BITT: Kaisa Johnsen er en av 15 000 russ som har tatt turen til landstreffet i Stavanger denne helgen. Fredag fikk hun en dårlig opplevelse under en konsert. Video: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

Det finnes en rekke medikamenter, hårprodukter og kjerringråd som skal hjelpe mot håravfall. Ifølge WebMD er dette blant annet vitaminer som B3 og E, eller ulike oljer som rosmarin-, tetre-, peppermynte- eller timianolje.

Nathan anbefaler å oppsøke lege dersom håravfallet er kronisk, flekkvis eller er akkompagnert av rødhet, kløe eller smerte i hodebunnen.