Varsler kontroller

Vil forby denne

Over 100 000 nordmenn har en slik varsler i bilen. Nå vil regjeringen forby varsling av kontroller.

BLIR FORBUDT: Denne lille enheten varsler føreren om alle typer kontroller lenger fram på veien. Mange har den i bilen, men nå blir det trolig forbud mot at den varsler kontroller langs veien. Foto: Rune Korsvoll
BLIR FORBUDT: Denne lille enheten varsler føreren om alle typer kontroller lenger fram på veien. Mange har den i bilen, men nå blir det trolig forbud mot at den varsler kontroller langs veien. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Safedrive heter GPS-enheten til et par tusen kroner som du kan montere i bilen. Ifølge firmaet Safedrive, som er Norges største på dette området, varsler den om alle typer kontroller langs veien. Det inkluderer kontroller av fart, mobil- og beltebruk, vektkontroll, teknisk kontroll og tollkontroll. I

På sin hjemmeside sier Namdals-firmaet at dersom du får en fartsbot i en laserkontroll de ikke har varslet, betaler de boten din. De påstår at denne varsleren gjør trafikken tryggere, blant annet fordi den varsler farer langs veien, men ikke promillekontroller.

Kort fortalt

  • Regjeringen vurderer å forby GPS-enheter som Safedrive, å varsle om ulike kontroller langs veien.
  • Safedrive hevder at enheten gjør trafikken tryggere, men politiet, forsikringsselskapene og regjeringen er uenige.
  • De mener at enheten kan føre til at folk kjører fortere og dermed øker risikoen for ulykker.
  • Det er ennå ikke klart når et eventuelt forbud kan tre i kraft.

Det tror verken politiet, forsikringsselskapene eller regjeringen på. I forbindelse med et besøk ute på veien hos UP nylig, fortalte statsminister Jonas Gahr Støre og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård om flere forslag regjeringen nå jobber med for å få ned ulykkene på veien. Ett av forslagene er å forby at slike enheter kan varsle om kontroller.

Vil forby varsling

- Politiets kontroller langs veien er ulykkesforebyggende. Det å skulle ha en ordning som gjør at man unnslipper disse, gir ingen mening, sa Gahr Støre til NRK.

Når et slikt forbud eventuelt kan komme på plass, har ikke regjeringen sagt noe om. Ei heller om et slik forbud også vil gjelde varsling av fotoboksene langs veier. Så å si alle navigasjonssystemer i moderne biler varsler om disse, siden de er plottet inn i Google Maps.

SLIPPER UNNA: - Det å skulle ha en varslingsenhet i bilen som gjør at man unnslipper disse, gir ingen mening, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han besøkte en UP-kontroll for noen dager siden. Nå vil regjeringen forby slik varsling. Foto: Politiet
SLIPPER UNNA: - Det å skulle ha en varslingsenhet i bilen som gjør at man unnslipper disse, gir ingen mening, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han besøkte en UP-kontroll for noen dager siden. Nå vil regjeringen forby slik varsling. Foto: Politiet Vis mer

Tidligere har Gjensidige uttalt til DinSide at de mener Safedrive øker faren for ulykker, mens UP-sjef Knut Smedsrud har etterlyst et forbud. Han tror ikke noe på reklamen om at dette bidrar til å forhindre ulykker:

UP: Bare tull

- Vi tror ikke dette har noe med trafikksikkerhet å gjøre. Med en slik varslingsenhet kjører nok folk fortere enn de ellers ville gjort. Dermed har den stikk motsatt effekt. Safedrive påstår at de ikke varsler promillekontroller, men det er bare tull. I UP har vi ofte promillekontroller samtidig som vi kontrollerer fart, sa Smedsrud til DinSide da vi intervjuet han for noen måneder siden om dette.

- I motsetning til fotoboksene langs veien, som er plassert på ulykkesutsatte strekninger og varsles med skilt og ofte i bilens navigasjonsanlegg, er det meningen at våre manuelle kontroller skal være mer uforutsigbare. Da må bilistene holde seg til de regler som gjelder i trafikken hele tida. Når de som har en varslingsenhet i bilen føler seg trygge på å kunne bryte fartsgrensen uten konsekvenser, har det ikke noe med trafikksikkerhet å gjøre, sa UP-sjefen og la til at de jobbet for å få til en regelendring slik at varsling blir forbudt.

Nå ser det altså ut til at UP-sjefen kan få oppfylt dette ønsket.

- Forsterker politiets innsats

I en kommentar til regjeringens forslag til forbud mot varsling, sier Safedrive-sjef Magnus Wester at deres varslingsenhet er et viktig tilskudd i politiets aktiviteter langs veien:

- Politiets oppgave er å være synlige i trafikken fordi dette beviselig har en preventiv og oppdragende effekt. Safedrive forsterker politiets tilstedeværelse i trafikken betraktelig, sier Wester til DinSide.

BARE TULL: Firmaet som selger den hevder at den redder liv på veien. Både UP og Gjensidige mener at den bidrar til at folk kjører fortere og at flere ulykker kan oppstå. Foto: Rune Korsvoll
BARE TULL: Firmaet som selger den hevder at den redder liv på veien. Både UP og Gjensidige mener at den bidrar til at folk kjører fortere og at flere ulykker kan oppstå. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- De fleste treffer på politiet svært sjelden langs veien, og mange blir derfor veldig overrasket når de ved hjelp av Safedrive, som varsler om kontroller innenfor en 30 kilometers radius, ser hvor mange kontroller politiet faktisk har langs veiene våre. Bare dette i seg selv bidrar til å få ned farten og få flere lovlydige sjåfører.

- Selv om det er et par mil til nærmeste kontroll, er slike varslinger en svært effektiv påminnelse som gjør at politiets kontroller får effekt i et mye større omfang ved hjelp av Safedrive, mener Wester, som forteller at selskapet snart ruller ut en ny tjeneste som kalles Hotspots.

Dette er en ny type varsling som skal vise sjåføren oversikt over områder hvor det ofte er kontroller eller dyr i veibanen.

- Tenk på den effekten vi da får - uten at politiet engang er på veien. Andre ting som er under utvikling, er veihjelp og varsling om svært glatt veibane.

- Og så er det viktig å huske på dette: Vi varsler bare om hvor politiet står, vi varsler ikke om hvor politiet ikke står. Noen må være først, og man kan dessuten bli tatt i snittmåling og på andre måter. Det er alltid en risiko for å bli sanksjonert og sånn skal og må det være, sier Safedrive-sjefen til DinSide. Han forteller at de snart også vil avvikle bot-garantien.