Jens Rugseth

Milliardærens «utleiemaskin»: - Ulovlig

Eiendommen skal ha blitt ulovlig «hyblifisert». Nå kan leietakerne bli tvunget til å flytte ut.

UTLEIEMASKIN: Eiendommen på Pilestredet lå ute for 13 millioner kroner. Foto: Skjermdump / PBE
UTLEIEMASKIN: Eiendommen på Pilestredet lå ute for 13 millioner kroner. Foto: Skjermdump / PBE Vis mer
Publisert

Kort fortalt

  • Milliardær Jens Rugseth har fått varsel om å stanse utleie og rette ulovlige forhold på en av hans eiendommer i Oslo.
  • Eiendommen, som er på 129 kvadratmeter og har ni soverom, men ingen stue, er ifølge kommunen blitt ulovlig «hyblifisert».
  • Kun to av soverommene er byggegodkjent.
  • Hvis forholdene ikke rettes innen fristen, venter en bot på 70 000 kroner, etterfulgt av dagbøter på 2000 kroner.
  • Rugseths advokat sier de jobber med å få oversikt.

Milliardær og Sveits-utflytter Jens Rugseth har fått varsel om å stanse utleie og rette det ulovlige forholdet på en av hans eiendommer.

Hyblifisering

Eiendommen er på 129 kvadrat og har ni soverom, men ingen stue. Kun to av soverommene er imidlertid byggegodkjent.

- Vi pålegger dere å stanse all bruk av sju soverom, står det i pålegget fra Plan- og bygningsetaten (PBE).

Avisa Oslo omtalte saken først.

Leiligheten ligger i Pilestredet 41C i Oslo, og er eid av selskapet Rugz Eiendom, hvor Jens Rugseth er styreleder.

PBE begrunner vedtaket slik:

«Det er blitt utført innvendige arbeider på eiendommen og opprettet til sammen ni soverom. Det er ingen felles oppholdsrom som stue, og kjøkkenet er ikke i tråd med teknisk forskrift (TEK17) angående lys og utsyn. Det er etablert to bad og tre toaletter i leiligheten. Det kan se ut til at deler av naboleiligheten er innlemmet og brannskillet kan derfor være brutt.»

Derfor mener etaten at eiendommen har vært ulovlig «hyblifisert» - en næringsmessig ombygging av boligseksjoner til en rekke hybler for flere beboere enn det boligen er bygd for.

Børsen har vært i kontakt med Jens Rugseth om pålegget, som henviser videre til advokat Erik Greipsland.

- Eier har ikke noen kommentarer utover at det er dialog med Plan- og bygningsetaten, og at man jobber med å få en oversikt over saken, skriver Greipsland i en melding til Børsen.

Venter saftig bot

PBE satte opprinnelig en frist for tilbakeføring 1. august. Denne har imidlertid blitt utsatt til 1. september etter forespørsel fra advokat Eirik Greipsland.

I forespørselen argumenterte Greipsland for at dagens planløsning ikke innebærer fare for liv og helse, og at leietakerne er studenter som trenger ro i eksamensperioden.

Blir ikke forholdene rettet innen fristen, venter en bot på saftige 70 000 kroner, etterfulgt av dagbøter på 2000 kroner.

«Utleiemaskin»

Leiligheten lå ute til salgs til 13 millioner i desember, men ble seinere tatt av markedet.

Det samme gjelder en liknende leilighet eid av Rugz eiendom. Denne lå ute til salgs for 16 millioner, og hadde en veldig lik planløsning med ti soverom og ingen stue.

Leilighetene ble den gang gjort narr av på instagram-kontoen omgjustdont, hvor flere omtalte den som en «utleiemaskin».

Kontoen, med 358 000 følgere, er kjent for å harselere med ting som er absurd, kleint eller pinlig på en eller annen måte.

«Det er ytterst drøyt å ha så mange i ett kollektiv. Det byr på problemer», skriver én. Kommentaren fikk over 500 likerklikk.

«Hvor er stuen? Tror noen misforsto 'stue' for å bety 'stue inn flest mulig mennesker'», skrev én, mens en annen erklærte at «bolighaier er avskum».

Alle var riktignok ikke kritiske:

«Forstår ikke problemet. Det er jo ingen som tvinges til å bo der», lød en kommentar.

- Mister ikke nattesøvnen

Rugseth ble den gang forelagt kritikken og viste til uttalelsene han gjorde i Finansavisen.

- Jeg mister ikke akkurat nattesøvnen av det. Dette er en del av den politiske modellen vi har i Norge, hvor jeg tar all risikoen og får all kjeften, sa Rugseth til avisa, og utdyper:

- Jeg hadde tjent mer på å ha pengene i banken enn i utleieboliger med de skattene vi har nå, og hvis jeg er en utleiehai, så er staten en dobbelt så stor skattehai. Banken og staten sitter igjen med to tredeler av verdiskapingen, men slipper unna kritikk.

Rugseth hevdet tidligere i år at Ap-regjeringen har jaget milliardærene ut av landet. Det avviste næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) da de to møttes i NRKs «Debatten».

Rugseth mener at utleiere bygger flest mulig soverom og skrur opp leia fordi de ikke har noe valg. Ifølge ham er også presset i utleiemarkedet er så stort at man må tilby flest mulig rom for å dekke opp for tilbudsunderskuddet.

- Slike planløsninger som dette er ganske vanlig i Oslo, sier han.