Praha:

Vil ta grep: - Påvirker alle

I en årrekke har øltørste turister trukket til Praha for utdrikningslag. Nå vil bystyret sette ned foten.

SPLID: Det er delte meninger om det nye forslaget i turistperlen. Foto: NTB.
SPLID: Det er delte meninger om det nye forslaget i turistperlen. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bystyret i Praha har foreslått å ta et «fyllegrep» i den tsjekkiske feriefavoritten. Dette for at overturismen skal ta slutt - og for å redusere belastningen på nattelivet i hovedstaden.

Det melder flere medier, blant andre avisa Seznam og The Independent.

- Påvirker alle negativt

Praha er kjent for å være en perle for både guttehelger, jenteturer - og spesielt utdrikningslag. Det er ikke reint sjeldent at folk med tullete kostymer, parykker og «Bride to be»-bånd løper rundt fra bar til bar i hovedstaden.

For å få en slutt på dette, forsøker byrådet nå å innføre et forbud mot kostymer - for å redusere utdrikningslag, fyll og uro i byen.

- Det overskrider akseptable sosiale normer, og påvirker alle innbyggere negativt. Spesielt eldre og barn, sier Bronislava Sitar Baborakova, leder for byrådet, til Prague Morning.

Hun forteller at hovedstaden lenge har slitt med turisme hvor utelivet er kjernen.

- Det er altfor mange fulle folk. Turister strømmer gjennom byen på pub «crawl», fortsetter hun, og legger til at det er spesielt enkelte bargater som er mer belastet enn andre.

Kort fortalt

  • Prahas bystyre vurderer å forby kostymer for å redusere utdrikningslag, fyll og uro i byen.
  • Dette er et forsøk på å begrense overturisme og redusere belastningen på nattelivet.
  • Forslaget har møtt motstand, med noen som mener det vil ha liten effekt og andre som tviler på lovligheten av et slikt forbud.
  • Flere tsjekkere har demonstrert mot støy og turisme i hovedstaden.
  • Kjoler og oppblåsbare kostymer

    Prahas historiske sentrum er et av UNESCOs verdensarvsteder i Tsjekkia, grunnet sine pittoreske sidegater, bruer og slott bygget på 1100-tallet. Det er noe lokalbefolkningen ønsker å verne godt om.

    - Fulle partyløver flyr over alle hauger i hele byen og tar ikke hensyn til noe. Det må ta slutt, raser en av flere tsjekkere på Facebook.

    Den siste tida har det nemlig blitt opprettet flere grupper som demonstrerer mot turiststrømmen:

    - Det er menn i parykker, kjoler, baby-antrekk og oppblåsbare kostymer daglig, skriver en annen.

    Nå er altså forslaget å forby disse kostymene i håp om å få fred i gatene.

    UNØDVENDIG KOSTNAD: Det er noen reisetabber der ute man bør unngå, én av dem bør man trippelsjekke at man unngår. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

    Tviler på tiltaket

    The Independent snakket denne uka med Jon Stainer, kreativ direktør i StagWeb, et britisk firma som arrangerer turer til utdrikningslag. Han fortalte at Praha er deres fjerde mest populære europeiske destinasjonen for å feire siste tid før livet i hymens lenker.

    - Vi tror de fleste som kler seg ut er veldig respektfulle. De har det bare moro. Jeg synes det er merkelig om dette blir et generelt forbud, sier han til avisa.

    VIL HA SLUTT PÅ FYLLERØR: Enkelte i kommunestyret mener kostyme-nekt kan hjelpe på fyllerøret. Andre ikke. Foto: NTB.
    VIL HA SLUTT PÅ FYLLERØR: Enkelte i kommunestyret mener kostyme-nekt kan hjelpe på fyllerøret. Andre ikke. Foto: NTB. Vis mer

    Han mener at byen tjener godt på alle turistene som kommer - og sier at han ikke tror tiltaket vil ha særlig innvirkning.

    Også rådmann i Prahas bystyre, Adam Zabransky, sier han tviler på at forslaget går gjennom. Han sier til det lokale mediet Expats CZ at forbudet vil være lite hensiktsmessig.

    - Jeg forstår irritasjonen til lokalbefolkningen, men jeg tror ikke vi skal løse det ved å forby barnslig oppførsel, sier han til avisa og fortsetter:

    - Jeg vet ikke om det engang er lovlig å forby noe sånt.

    Flere tsjekkere har sultestreiket og demonstrert for å redusere støy og turisme i hovedstaden den siste tida. Stepan Kuchta er en av flere som har tatt saken i egne hender for å skape reaksjon:

    - Helsen min er helt ødelagt av det kroniske støyet. Vi trenger endring, sier han til det lokale mediet Novinky.

    Forslaget om kostyme-nekt er nå oppe til vurdering. Det er foreløpig uvisst hva utfallet blir, men meningene er delt.